Federatia Romana de Sah - Pagina Principala European Chess Union World Chess Federation
Anunturi
Noul site al Federației Române de Șah se află la adresa nou.frsah.ro. Cele două website-uri vor coexista în paralel pentru următoarele câteva luni.
A apărut Cursuri de Șah vol.2 cuprinzând lecții de la Școala Marilor Maeștri! Din cuprins:

Cătălin Ardelean - Avantajul static și dinamic
Alin Berescu - Pionul izolat

Constantin Ionescu
- Combaterea deschiderilor dubioase
- Studiile și rolul lor în pregătirea șahistă


Informații și comenzi:
C. Pașcalău tel: 0735 872 066 corneliu.pascalau@yahoo.com

Interviu cu Marele Maestru la șah prin corespondență Costel Voiculescu – Martie 2012

Data postarii: 30 Martie 2012 | 2895 accesari

Click aici pentru album foto

Cum şi-a pus amprenta originea argeşeană asupra formării dvs. ?
Am cunoscut şahul destul de târziu, pe la 15 ani - la începutul anilor 60 - de la colegii de liceu şi internat din Şcoala Medie nr.2 Piteşti (actualul Liceu “Zinca Golescu”), originar fiind din oraşul Răcari.
A devenit imediat o mare pasiune, după matematică (în special) şi fizica, domenii în care am realizat o primă performanţă, prin admiterea la facultate de pe primul loc, de prima dată, la prima sesiune şi fără vreun sprijin exterior (meditaţii etc.). M-au frapat complexitatea şi implicit dificultatea unică a acestui joc - similare matematicii, ceea ce pentru mine a constituit în genere (în domenii diverse) o provocare şi o mare atracţie.
Aproape imediat şi în limita timpului disponibil, am început să studiez autodidact, fără ajutor exterior - principiu general pentru mine - cărţi de şah existente şi “Revista de Şah”, în timpul liceului participând exclusiv la competiţii de masă.

De la ce jucători piteşteni aţi avut ceva de învăţat în tinereţe ?
Am avut relativă tangenţă - prin disputarea câtorva partide, printre care şi câte o remiză - cu CM Emil Bujoianu şi Maestrul Sportului Gheorghe Varabiescu, cel care mai târziu l-a iniţiat pe piteşteanul MMI Mircea Pârligras - fost campion national la şahul clasic, de departe cel mai strălucit şahist argeşean. Mircea m-a ajutat acum câţiva ani cu două programe de şah şi-i urez cu această ocazie cât mai multe succese, sperând că vom realiza cândva şi o puternică echipă argeşeană de şah prin corespondenţă, care ar putea constitui un antrenament complementar eficient pentru el şi în general pentru jucătorii la masă.

Ce performanţe maxime aţi înregistrat la şahul clasic ?
Am revenit la şah după câţiva ani de la absolvirea Facultăţii de Electrotehnică - în Curtea de Argeş, unde eram inginer la Hidrocentrale (Hidroelectrica), de acolo ieşind la pensie în anul 2010.
Am luat iniţiativa de a organiza competiţii locale, participând şi la competiţii judeţene, unde am reuşit un loc 3 în Campionatul Judeţean, categoria I şi remiza cu maestrul Varabiescu. În paralel am jucat câţiva ani şi şah prin corespondenţă, obţinând un loc 2 în semifinalele CN. Se juca în 4 faze, fără computer, doar inspirat din cărţi şi reviste, dar transmisia era foarte dificilă..
Adaug şi câteva locuri 2 în Campionatul Judeţean pe echipe la şah clasic cu echipa Electro Argeş, unde jucam la mesele 1-3.

Cum aţi intrat în contact cu şahul prin corespondenţă ?
Am descoperit surprins plăcut în “Revista de Şah” jocul prin corespondenţă, care m-a atras imediat datorită comodităţii şi stresului mult redus. Revenirea o datorez şi d-lui Marius Ceteraş, care m-a contactat prin e-mail, după ce căutând competiţii oficiale pe internet, am încercat “direct entry” pe site-ul ICCF, de unde a fost anunţat d-ul Ceteraş. Mulţumesc cu această ocazie d-lor Ceteraş şi Sferle pentru tot ce fac pentru şahul prin corespondenţă şi multă consideraţie d-lui Cincă pentru iniţiativele sale deosebite, care trebuie mai mult sprijinite, fiind probabil cel mai pasionat dintre noi.

Înainte de împlinirile şahiste au venit cele familiale. Cu ce vă mândriţi la acest capitol ?
Una dintre fete – Cerasela - este doctorand în sociologie la Universitatea din Edinburgh (UK), a 5-a Universitate din Europa şi UK (ca rating), iar Adelaida - mama lui Matei - este inginer geodez în Bucureşti. Ca orice bunic, atenţia principală este îndreptată acum asupra nepotului, care în insula Corfu a provocat exclamaţii ca “it’s the best”, sau “great”, fiind mândru că un român poate provoca şi aprecieri pozitive în străinătate, chiar dacă numai prin simpla prezenţă.

De la începutul acestui an, aţi pătruns în galeria foarte restrânsă a jucătorilor români deţinători ai titlului de mare maestru la şahul prin corespondenţă. Care este istoria realizării celor trei norme necesare ?
Cele 3 titluri internaţionale le-am obţinut în ultimii circa trei ani, din cei opt de când am reluat competiţiile oficiale de şah prin corespondenţă (exclusiv pe internet).
Am realizat două norme de GM, cu peste 24 de partide cumulat (caz în care nu mai este necesară a treia normă), în două foarte puternice turnee internaţionale de categ.13, fără ca eu să am iniţial titlu internaţional. Am aflat aceasta prin anunţul prompt (ca de obicei) al d-lui Sferle, după care am căutat confirmarea pe site-ul ICCF. Prima normă de GM (cu 8 pct.) am obţinut-o în foarte puternicul turneu internaţional al României-categ.13, prilejuit de împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea Federaţiei Române de Şah-ROM-85/A-Romanian Chess Federation 85 Years - Section A.
Trebuie remarcată contribuţia esenţială a d-lui Daniel Cincă, care a alcătuit (prin invitaţii) lista concurenţilor celui mai puternic turneu (după câte ştiu) organizat de CCSC a FRŞah, un turneu de categorie egală cu a unei finale de Campionat Mondial, ulterior realizând un alt turneu de aceeaşi categorie !!
Ca rezultate proprii din acest turneu, remarc victoria la SIM Ing. Ljubicic Leonardo (Croaţia), locul 20 în lume (probabil cel mai valoros rezultat personal) şi remiza la actualul vicecampion mondial GM Winckelmann Thomas (Germania), pe lângă remiza la actualul nr.1 mondial (ca rating), dintr-un turneu internaţional al Rusiei, unde am ratat pentru 0.5 pct. (cu 10 pct. realizate, din 10.5 necesare), o altă normă de mare maestru internaţional (GM) .
Cea de 2-a normă de mare maestru (GM) am obţinut-o în turneul internaţional al Sloveniei-MT-Šuštaršic, de aceeaşi categorie 13, cu acelaşi punctaj.
În acest al 2-lea turneu aş remarca victoria (cu piesele negre) la jucătorul fost nr.1 al României (mai mulţi ani) - SIM Dr.Karacsony Zsolt, care surprinzător este într-un declin accentuat, probabil din lipsă de timp !?

Ce programe de analiză recomandaţi pentru studiul pe calculator ?
Aş recomanda ultimele apariţii de pe Chessbase, cu varianta deep pentru multiprocesor (cu mai multe nuclee). Se pare că Rybka ar fi mai bun, dar eu folosesc în medie două programe, pentru comparaţie, în funcţie de timp şi poziţie. Evaluările programelor care apar pe internet nu sunt prea elocvente pentru corespondenţă, timpii de testare fiind prea mici.

În clasamentul rating naţional, vă situaţi pe locul 5, cu un coeficient de 2532, la peste 100 pct. diferenţă de liderul Marius Văluţanu (ocupant al locului 14 mondial cu 2647 rating, fără a avea vreun titlu internaţional !). Consideraţi că veţi putea reduce distanţa faţă de surprinzătorul bucureştean ?
Am avut ocazia să joc (nu demult) o partidă cu dânsul într-un turneu internaţional, în care (cu albul) am atacat insistent - agresiv cum mi-a şi zis şi cum joc de obicei - dar a trebuit să mă mulţumesc doar cu remiză, terminând pe primul loc, iar dânsul pe locul 2.
Consider că d-l Văluţanu este un jucător redutabil, obţinând deja câte o normă de IM şi SIM în acelasi turneu - fiind destul de elocvent în acest sens - rămânând să reconfirme în turnee puternice, în care deja joacă şi trebuie luat în considerare şi pentru echipele naţionale.

Aţi fost nelipsit din finalele naţionale ale ultimilor ani, de care dintre ele sunteţi mai satisfăcut ca prestaţie ? Ce concluzii puteţi trage după aproape un deceniu de activitate intensă ?
În palmaresul intern remarc în ordine cronologică: locurile 4, 3 şi 2 (la egalitate cu locul 1) în cele trei finale ale Campionatului Naţional de Şah prin internet, la care am participat. Am lipsit o singură dată, iar acum joc încă 2 finale. Remarc întâi locul 3 din finala CNI-4, datorită valorii turneului şi apoi locul 2 din finala CNI-5, care a fost afectată şi de abandonuri, implicit de numărul mic de partide. Am propus deja CCSC - de două ori- majorarea numărului finaliştilor la minim 15, prin cooptarea pentru locurile în plus a unor jucători valoroşi, anul trecut aprobându-se finale de 15 jucatori. Cred că este o datorie de onoare ca jucătorii cei mai valoroşi să participe, măcar periodic, în finalele celor două competiţii naţionale - în special în finala CN.

V-aţi remarcat şi în competiţiile internaţionale pe echipe. Cum funcţionează efectiv team-spiritul (şi nu doar la nivelul susţinerii psihologice reciproce) ? Care au fost cele mai bune rezultate şi partide ?
Spiritul de echipă este mai redus fată de competiţiile la masă, din cauza distanţelor între coechipieri, eu preferând a fi solitar, ca şi în viaţă în general. A fost prima participare în echipa naţională la preliminariile Olimpiadei 18, unde am realizat trei victorii şi două înfrângeri. Într-o partidă am refuzat de două ori propunerile de remiză, având avantaj, iar în a doua am refuzat repetarea de 3 ori a poziţiei şi, în loc de două remize, am pierdut ambele partide. Am riscat prea mult, fiind primul concurs de acest gen, în dorinţa de a obţine primele norme internaţionale şi a contribui cât mai mult la calificarea echipei.
Am avut în schimb o partidă foarte interesantă şi instructivă cu argentinianul Cordoba, cu care am fost în luptă directă până la finalul acestei partide, care ne-a calificat in extremis, fiind ultima.
În general programele de şah sunt încă deficitare în analiza finalurilor, probabil de pe urma numărului foarte mare de posibilităţi. Un exemplu edificator fiind această partidă Voiculescu - Cordoba din Preliminariile OL.18, unde două programe nu au văzut manevra de câştig, pe care eu am găsit-o destul de târziu - partida a durat 108 mutări - fiind pe punctul de a face remiză (probabil), dacă nu era decisivă pentru calificarea echipei !? Foarte greu să rezişti 108 mutări într-o partidă la masă, asta pentru a compara cele două variante de şah !...
Recent am început finala Campionatului European pe echipe, sperăm să fim la înălţime.

Aveţi amintiri mai speciale privind vicisitudinile transmiterii la distanţă a mutărilor ?
Au fost probleme de evidenţă a timpului, pierdere de cărţi poştale, mai rar de e-mail, probleme care nu mai există pe server. Jocul pe server este net mai avantajos din multe puncte de vedere, chiar şi faţă de jocul la masă. Am avut o situaţie -greu de explicat- într-o partidă din semifinalele Campionatului Mondial pe server, în care a fost consemnată remiza (având avantaj), fără să existe propunere de remiză. Am contestat, dar nu s-a putut explica, iar acum calificarea mea în Turneul candidaţilor la titlul mondial depinde de rezultatul unei singure partide ?!

Ce argumente aţi uzitat pentru combaterea denigratorilor şahului prin corespondenţă (ieri calificat ca un sport în care juca tot oraşul pentru un singur om, azi ca o întrecere între computere) ?
Simplificând, aproximez aportul uman la cca. 1/3, decizia finală aparţinând jucătorului în funcţie de timpul de analiză, de trendul şi diferenţele de evaluare, de compararea variantelor ale mai multor programe şi altor elemente variabile. Decizia se bazează pe experienţa şi aprecierea strategică (principii strategice), pe viziune etc., analiza computerului fiind oscilantă în timp. Importantă este şi utilizarea programelor, care au numeroase reglaje, sau selectarea prin comparaţie a diverselor programe. Treptat caracterul sportiv, competitiv se va reduce şi probabil concursurile vor deveni mai mult simbolice, revenindu-se la ce a fost iniţial - un joc, un mijloc de distracţie, dar şi de antrenament al intelectului.

Aveţi o anumită implicare în activitatea Comisiei Centrale de şah prin corespondenţă ? Din punct de vedere al spiritului de iniţiativă, pe cine apreciaţi mai mult dintre actualii membri ai Comisiei ?
Periodic am trimis e-mailuri cu diverse propuneri şi solicitări d-lor Ceteraş şi Sferle, care s-au arătat deosebit de receptivi.

În ce relaţii vă aflaţi cu factorii organizatorici ai şahului argeşean ? dar cu cei ai sportului judeţean ?
Am avut o relaţie de colaborare încă din tinereţe cu Ion Arvunescu, fiind legitimat şi la Arpechim Piteşti.

Sunteţi legitimat la ACS Chindia Târgovişte. Ce elemente puteţi sublinia din conlucrarea dvs. cu acest club ?
Am o relatie de colaborare bună - atât cât e necesară pentru şahul prin corespondenţă - cu d-ul Dr.Vasile Rosca, care m-a şi invitat la diverse turnee - pe care nu am putut să le onorez şi ţin legătura cu d-ul A.D.Roşulescu.

De mai mult timp colaboraţi cu pitorescul antrenor Aurel Vlaicu. Ce proiecte comune anvizajaţi ?
Pe Aurel Vlaicu, eu l-am descoperit şi atras în activitatea şahistă locală - când era în clasa a VIII-a, devenind la terminarea liceului cel mai bun şahist din localitate, cu mari perspective. L-am transferat de la Electro Argeş la Electrica Pitesti - echipă de divizia B, apoi în timpul facultăţii la Bucureşti a obţinut o normă de CM după care, din pricina diverselor dificultăţi ale participării la turnee de şah practic - a abandonat activitatea competiţională. A devenit antrenor si un bun teoretician, fiind si autorul interesantului site www.sah-online.com, dar de câtiva ani nu am mai luat legatura cu el .

Colegul dvs. Liviu Neagu (rating ICCF 2556) s-a încumetat luna trecută să participe la finala naţională la şah clasic de la Sărata Monteoru. Ce v-ar putea convinge şi pe dvs. să vă încercaţi forţele în această ramură ?
Am avut mai multe tentative de revenire la şahul clasic, dar apariţia internetului m-a convins să renunţ, probabil definitiv (la vârsta mea).
Eu sunt un analist prin excelenţă (în general), incompatibil cu limitarea severă în timp şi cu stresul multiplu, caracteristice şahului clasic, dar compatibil cu şahul prin internet. Consider că internetul+computerul constituie cea mai mare invenţie a umanităţii şi treptat învăţământul, munca de birou, şahul şi multe alte domenii vor trece treptat pe internet .
Remarc şi rezultatul deosebit al lui Răzvan Oprişor, fost partener şi coechipier cu Liviu Neagu - campion naţional.

Pozat în faţa eşichierului, nepoţelul dvs. de 4 ani pare să promită a fi compatibil cu acest sport. Cum aveţi de gând să-i cultivaţi posibilul interes ?
Încerc să-l iniţiez, să-l atrag către şah - fără să-l forţez, iar în viitorul apropiat să-l îndrept către Palatul Copiilor, având domiciliul în apropiere (Bd. Brâncoveanu).

Treceţi din când în când pe la Mănăstirea Curtea de Argeş sau consideraţi că şahul e un sport prin excelenţă raţionalist ?
Merg uneori acolo cu nepotul pentru relaxare, admirând desigur clădirea Mânăstirii ca pe un monument istoric şi arhitectonic unic.
Eu sunt unul dintre puţinii care s-au declarat în mod oficial ateu la recensământ, bazându-mă pe dictonul „nu cred, până nu văd”, dar şi pe aserţiunile lui Albert Einstein, astrofizicianului Stephen Hawking, filosofului Spinoza -„Dumnezeu e natura şi natura e Dumnezeu”, fizicianului şi astrobiologului Paul Davies -„Dumnezeu este inexplicabil”, sau ale lui Mihai Eminescu din fascinantul şi genialul poem socio-filosofic „Împărat şi proletar”.
Sintetizând şi parafrazând - Dumnezeu este inexplicabil, deci este inexplicabil cum atâţia oameni pot crede in ceva inexplicabil ?! Particularizând, pot zice că dumnezeu e câmpul electromagnetic ?! Nu dumnezeu l-a creat pe om (conform geneticii), ci omul l-a creat (în mintea sa) pe Dumnezeu !
„Omul este măsura tuturor lucrurilor” (Protagoras) şi puterea este în om şi mai ales în mintea sa, omul fiind supus legilor fizice ale naturii.
Întru cele afirmate, recomand în mod deosebit www.descopera.ro.

Dincolo de meseria dvs. de energetician, v-aţi dedicat mulţi ani meditaţiilor la matematică. Aveţi vreo reţetă personală pentru reuşita acestora ?
Principiul meu de bază este acela de a preda (explica) -cu scurte chestionări- şi nu a testa. Caut să stimulez elevilor voinţa, ambiţia şi mai ales plăcerea (satisfacţia) rezolvării problemelor (similare şahului). Cred (teorie proprie confirmată) că aceşti factori produc un biocâmp rezultant emis de creier, în faza cu biocâmpul de bază, amplificându-l si potenţându-l.


Interviu realizat de Dinu-Ioan Nicula, martie 2012
© Federatia Româna de Sah
Precizam ca opiniile exprimate apartin în totalitate celor intervievati si nu reprezinta la modul implicit punctul de vedere oficial al F. R. Sah.
WebMaster Mares-Medar Razvan.