Federatia Romana de Sah - Pagina Principala European Chess Union World Chess Federation

This listing has been viewed1012
Politehnica Iasi și CSM Baia Mare învingătoare în Cupa României la șah rapid pe echipe
Categorie » Stiri 2017

Descriere Scurta:     Organizată în premieră la Alba Iulia, Cupa României la șah rapid a oferit iubitorilor sportului minții albaiulieni un spectacol total oferit de cele 22 de echipe participante, 18 in competiția masculină și 4 în cea feminină.

    La feminin, asa cum era de așteptat, lupta s-a dat între Politehnica Iași, antrenată de Vlad Ungureanu, și CSM București, condusă la Alba Iulia de tehnicianul spaniol Renier Castellanos.

     Click aici pentru știrea completă »
Descriere:     Organizată în premieră la Alba Iulia, Cupa României la șah rapid a oferit iubitorilor sportului minții albaiulieni un spectacol total oferit de cele 22 de echipe participante, 18 in competiția masculină și 4 în cea feminină.

    La feminin, asa cum era de așteptat, lupta s-a dat între Politehnica Iași, antrenată de Vlad Ungureanu, și CSM București, condusă la Alba Iulia de tehnicianul spaniol Renier Castellanos.Deși pornea cu sansa a doua, echipa ieșeană a reușit să se impună cu 2-1 in ambele meciuri jucate. La mesele 1 și 2 jucătoarele celor două echipe, Irina Bulmaga și Camelia Ciobanu (Politehnica Iasi), respectiv Corina Peptan și Raluca Sgîrcea (CSM București), și-au împărțit victoriile în cele două meciuri, diferența fiind făcută de evoluția de senzație a Mirunei Lehaci (13 ani), care s-a impus în ambele meciuri împotriva mult mai experimentatei junioare Andreea Cosman. De notat că Miruna a câștigat toate cele 6 partide jucate la Alba Iulia, la finalul competiției primind aplauze generoase din partea asistenței în momentul în care i-a fost înmânată în cadru festiv scrisoarea trimisă de președintele României, Klaus Iohannis, în care era felicitată pentru obținerea titlului de campioană mondială școlară, titlu obținut la finalul lunii aprilie în competiția desfășurată la Iași.

    Întrecerea masculină a fost una marcată de prezența unuia dintre cei mai buni șahiști din lume în ultimele două decenii, Alexei Shirov (Letonia). Campion mondial de juniori sub 16 ani în 1988 la Timișoara și de juniori sub 20 de ani în 1990, marele maestru leton a devenit vicecampion mondial FIDE în 2000, când a fost învins în finala disputată împotriva indianului Viswanathan Anand, fiind de asemenea finalist al Cupei Mondiale în 2007, când a pierdut împotriva lui Gata Kamsky. În anul 1999 Alexei Shirov ar fi trebuit să joace un meci pentru titlul mondial cu Gary Kasparov, după ce îl învinsese pe Vladimir Kramnik cu 5,5 – 3,5, însă Kasparov a refuzat să joace acel meci, punându-și titlul in joc împotriva lui Vladimir Kramnik în 2000, ceea ce în cele din urmă a dus la sciziunea șahului mondial în două organizații în următorii ani.

    La Alba Iulia marele maestru internațional Alexei Shirov a condus spre câștigarea cupei de către echipa Clubul de Șah al Municipiului Baia Mare, din a cărei componență au mai făcut parte marii maeștri internaționali Andrei Murariu și Tiberiu Georgescu, maestrul internațional Vlad Bârnaure și juniorul Andrei Dolana. Echipa condusa de managerul Ioan Daniel Pop se află la a cincea victorie consecutivă în Cupa României, performanta de la Alba Iulia fiind cu atât mai meritorie cu cât din echipă au lipsit doi titulari de drept, Dieter Nisipeanu și Levente Vajda, care în aceste zile participă la Openul Internațional al Ungariei de la Zalakaros.

    Pe locul secund s-a clasat cealaltă mare favorită la câștigarea trofeului, AEM Luxten Timișoara, condusă de antrenorul emerit Sergiu Grunberg, pentru care au evoluat marii maeștri internaționali Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras și Vladislav Nevednichy, maestrul international Mihai Grunberg și juniorul Radu Toma. O mică surpriză a fost obținerea medaliilor de bronzde către Vados Arad, o echipă construită de excelentul organizator Alin Câmpeanu și formată din Adrian Petrișor, Dan Bogdan, Balla Tamas și David Alexandru. Aradenii au depășit alte două formații cu pretenții la medalii, Medicina Timișoara și Politehnica Iași, ultima avându-l ca junior pe albaiulianul Mihnea Costachi. Merită remarcată și evoluția foarte bună a echipei Șah Club Cugir, clasată pe un excelent loc 6.

    “Sincer nu mă așteptam ca nivelul competiței să fie atât de ridicat, fiindcă la multe dintre edițiile anterioare ale Cupei României unele dintre cluburile foarte puternice fie nu au participat, fie au aliniat echipe fără principalele vedete. De data aceasta, spre bucuria noastră a organizatorilor, lucrurile au stat diferit, la Alba Iulia fiind prezenți nu doar cei mai buni șahisti români ai momentului, dar și șahiști de renume mondial. Partea și mai bună este că toți participanții au fost încântați de condițiile excelente oferite de gazda noastră, Hotelul Transilvania, dar și de Cetatea Alba Carolina, așa că este foarte probabil să îi mai revedem în Alba Iulia și la alte turnee pe care le vom organiza în viitor, iar acest lucru va fi cu siguranță benefic nu doar pentru orașul nostru, dar mai ales pentru copii care studiază șahul în Alba Iulia.” (Marius Ceteraș, directorul tehnic al turneului)

    Cupa României a fost organizată de Federația Română de Șah (reprezentată la Alba Iulia de secretarul general Vladimir Danilov) și Asociatia Judeteană de Șah Alba (președinte Dorin Șerdean), cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia, Hotel Transilvania, DGASPC Alba, Muzeul Unirii Alba Iulia, Ziarul Unirea, Fundația Comunitară Alba, Florea Grup SA, Vertical Graphic, SC Energo Impex SRL și SC Iomir SRL.
Data postarii: 22.05.2017WebMaster Mares-Medar Razvan.