Federatia Romana de Sah - Pagina Principala European Chess Union World Chess Federation
Anunturi
Noul site al Federației Române de Șah se află la adresa nou.frsah.ro. Cele două website-uri vor coexista în paralel pentru următoarele câteva luni.
A apărut Cursuri de Șah vol.2 cuprinzând lecții de la Școala Marilor Maeștri! Din cuprins:

Cătălin Ardelean - Avantajul static și dinamic
Alin Berescu - Pionul izolat

Constantin Ionescu
- Combaterea deschiderilor dubioase
- Studiile și rolul lor în pregătirea șahistă


Informații și comenzi:
C. Pașcalău tel: 0735 872 066 corneliu.pascalau@yahoo.com
Turnee - Mai 2016
28-29.05.2016
Turnee - Iunie 2016
24.06-03.07.2016
16-19.06.2016
13.06.2016
27.06-07.07.2016
16-19.06.2016

Ghid pentru învăţarea jocului de şah

Data postarii: 9 Martie 2015 | 2237 accesari

Învăţătorul vasluian Constantin Grosu a lansat, ieri, chiar de ziua sa de naştere, ghidul metodic “Educaţie prin şah”. Lucrarea a apărut la Editura Media Sind Vaslui, este realizată împreună cu profesoara Silvia Carmen Diaconu, din Botoşani, şi se doreşte a fi un îndrumar pentru studierea şahului ca disciplină opţională în învăţământul preuniversitar.

Şcoala “Vasile Alecsandri” a găzduit ieri un eveniment important pentru şahul vasluian. Neobositul învăţător Constantin Grosu, catalogat de administratorul public al judeţului, Valeriu Caragaţă, drept “un nebun al şahului”, a lansat cea mai nouă lucrarea a sa, intitulată “Educaţie prin şah”.

Cartea reprezintă un ghid metodic pentru studierea şahului ca disciplină opţională, putând fi folosit şi ca manual alternativ, şi a fost realizată împreună cu profesoara Silvia Carmen Diaconu, de la Palatul copiilor Botoşani. “Cartea este structurată în 36 de unităţi de învăţare, cu teme ce vizează şahul pentru începători şi reprezintă suportul practic pentru cele două semestre ale anului I de studiu. Ghidul metodic este avizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui şi de Casa Corpului Didactic Botoşani pentru folosirea la clasă şi pentru pregătirea suplimentară a elevilor”, a declarat Constantin Grosu, la momentul lansării. Lucrarea este bine ilustrată şi centrată pe activitatea şcolară. Conţine numeroase diagrame cu aplicabilitate la fiecare lecţie, exerciţii de recunoaştere, de scriere şi de transcriere, de reprezentare grafică. În carte se mai regăsesc un mic dicţionar şahist, precum şi biografiile unor campioni mondiali, astfel încât elevii să îndrăgească şahul.

“Ghidul privind studierea şahului ca disciplină opţională în învăţământul preuniversitar este, pe lângă o lectură plăcută şi instructivă, un util instrument de lucru pentru profesorii şi instructorii de şah. Intenţionăm să promovăm carte şi la nivelul Ministerului Educaţiei, dar şi la Federaţie, astfel încât să devină un model pentru disciplina şah”, a mai spus Constantin Grosu. La lansarea ghidului metodic, pe lângă oficialităţi vasluiene, a participat şi ieşeanul Vlad Ungureanu, preşedintele Comisiei “Şah în şcoală” din cadrul Federaţiei Române de Şah. Acesta le-a transmis celor prezenţi că Federaţia intenţionează să aplice un proiect cu fonduri europene, care să permită promovarea şahului în zonele rurale sărace.

“Va fi un proiect de anvergură, cu ajutorul căruia dorim să intrăm în zonele rurale sărace. Şahul este mai mult decât un sport şi poate contribui la dinamica vieţii sociale dintr-o comunitate”, a menţionat Vlad Ungureanu.

La final, Constantin Grosu a avut parte de o surpriză plăcută din partea elevilor şi colegilor de la Şcoala “Vasile Alecsandri”, care i-au cântat “La mulţi ani!”, ţinând cont că momentul lansării ghidului a coincis cu ziua sa de naştere.

Pentru relaţii suplimentare adresaţi-vă la Grosu C. Constantin, Tel. 0751.788.475, sau prin email: grosu_74@yahoo.com

WebMaster Mares-Medar Razvan.