Federatia Romana de Sah - Pagina Principala European Chess Union World Chess Federation
Anunturi
Noul site al Federației Române de Șah se află la adresa nou.frsah.ro. Cele două website-uri vor coexista în paralel pentru următoarele câteva luni.
A apărut Cursuri de Șah vol.2 cuprinzând lecții de la Școala Marilor Maeștri! Din cuprins:

Cătălin Ardelean - Avantajul static și dinamic
Alin Berescu - Pionul izolat

Constantin Ionescu
- Combaterea deschiderilor dubioase
- Studiile și rolul lor în pregătirea șahistă


Informații și comenzi:
C. Pașcalău tel: 0735 872 066 corneliu.pascalau@yahoo.com
Turnee - Mai 2016
28-29.05.2016
Turnee - Iunie 2016
27.06-07.07.2016
13.06.2016
24.06-03.07.2016
16-19.06.2016
16-19.06.2016

Conferința ”Șah în școală”

Data postarii: 24 Noiembrie 2014 | 1038 accesari

In luna octombrie a avut loc la Erevan, Armenia, conferinta “Sah in Scoala” organizata de Federatia de sah din Armenia cu sprijinul FIDE. In urma cu 3 ani sahul a fost introdus ca materie obligatorie in ciclul primar in Armenia, acum fiind definitivate o serie de studii privind impactul studierii sahului.

Au fost prezenti la deschidere presedintele Armeniei si totodata al Federatiei de sah din Armenia (!), dl Serj Sargissian, presedintele FIDE Kirsan Ilyumzhinov, participanti din Africa, Asia, Europa si America. Conform opiniei lui Kevin O’Connell, presedintele CIS al FIDE, aceasta a fost cea mai importanta conferinta referitoare la sahul in scoala.

Principalele mesaje ale Conferintei:

  • Programele privind Sahul in Scoala sunt mijloace prin care sahul poate ajuta copiii sa deprinda abilitati si sa performeze mai bine la scoala, fiind vorba de educatie prin sah si nu educatie pentru sah. Si in Armenia predarea sahului in scoala are ca obiectiv sa ajute copiii sa fie mai buni la invatatura, acest program nefiind adresat celor care doresc sa faca performanta. In Polonia, sahul a fost initiat in sistemul de invatamant urmare a unui studiu care a aratat ca la nivelul tarii, elevii performeaza slab la matematica si ca urmare au fost cautate solutii pentru imbunatatirea acestei situatii.
  • In toate tarile europene, decizia de a preda sahul este luata la nivelul conducerii fiecarei scoli (in cazul in care sahul figureaza printre materiile aprobate/optionale).
  • Este mai indicat ca sahul sa fie predat in scoli de cadre didactice si nu de instructori sportivi, avand in vedere numarul mare de scoli si competentele pedagogice ale cadrelor didactice (mai ales fiind vorba de ciclul primar); asa dupa cum au afirmat italienii, este mai usor sa initiezi invatatorii pentru un nivel de baza in sah decat ca instructorii de sah sa deprinda modulul de pedagogic aferent.
  • In primul an de predare se merge mai mult pe jocuri psiho-motorii, jocuri cu piesele si tabla, desen si alte activitati ludice si distractive, “mini sah”.
  • Exista modalitati multiple de atragere a copiilor, de a lucra in grup (de exemplu la o partida se pot implica mai multi copii care sa se simta astfel ca o echipa), de evitare a confruntarilor si a sentimentului de infrangere. Exemple in aceasta directie: aplicarea punctajului 3-2-1 (victorie-remiza-pierdere), de a aplica ponderi in functie de numarul copiiilor participanti dintr-o scoala (sistem care ofera puncte scolilor cu mai multi participanti), ceea ce incurajeaza participarea a cat mai multor copii si nu descurajeaza pe cei care pierd.
  • O alta parere generala este ca relatia dintre scoli si cluburile de sah nu merge intotdeauna bine.

Materialele prezentate si alte informatii se pot accesa la adresele: iccs.chessacademy.am/content/video, iccs.chessacademy.am/content/vcvbcv si cis.fide.com .

De urmarit o viitoare conferinta care se anunta deosebit de instructiva prin tematica si lectorii anuntati: Londra “Chess and maths” londonchessconference.com

Ion Serban Dobronauteanu, Presedinte adjunct ECU

WebMaster Mares-Medar Razvan.