Regulamentul de joc pe serverul ICCF –

Turnee individuale si pe echipe

(Paragrafele pentru turneele pe echipe sunt cu caractere italice/inclinate)

 

 

1  Jocul si controlul

 1. Partidele vor fi jucate in conformitate cu regulile FIDE (FIDE Laws of Chess), cu exceptia celor definite in aceste reguli sau in alte reguli ale ICCF.
 2.  Un arbitru va fi numit ca responsabil pentru buna desfasurare a partidelor din turneu.
 3. Pe echipe: Fiecare echipa are un capitan de echipa care trebuie sa mentina contactul cu arbitrul in numele colegilor de echipa.
 4. Pe echipe: In caz de neintelegeri intre jucatori capitanii de echipa trebuie sa incerce rezolvarea situatiei inainte de a trimite cazul spre solutionare arbitrului.

 

 1. Partidele vor fi jucate prin intermediul serverului ICCF. Daca un jucator pierde accesul la interent si, dintr-un motiv sau altul, este in incapacitate de restabili accesul la internet in termen de 30 de zile, el/ea va fi considerat retras din turneu. Perioada de 30 de zile pentru restabilirea accesului la internet este permisa o data pe an.

 

 1. Rezultatele partidelor care se vor desfasura normal vor fi automat inregistrate, iar arbitrul va fi informat prin sistemul folosit. In toate celelalte circumstante jucatorii sunt responsabili pentru a trimite reclamatii si sa comunice cu arbitrul pentru rezolvarea problemelor aflate in disputa.


f.    Pe echipe: Rezultatele partidelor care se vor desfasura normal vor fi automat inregistrate, iar arbitrul va fi informat prin sistemul folosit. In toate celelalte circumstante capitanii de echipa sunt responsabili pentru a trimite reclamatii si sa comunice cu arbitrul pentru rezolvarea problemelor aflate in disputa.

 1. Aceste reguli se vor aplica pentru toate turneele jucate pe serverul ICCF, cu exceptia unor situatii in cazul in care organizatorii decid altfel si anunta participantii inainte de start.

 

2  Transmiterea

 1. Toate mutarile vor fi efectuate prin intermediul serverului ICCF.
 2. Sistemul serverului ICCF va genera imediat un mesaj prin email informandu-l pe adversar the mutarea facuta si oferindu-i alte informatii relevante.
 3. Jucatorii sunt responsabili pentru monitorizarea desfasurarii partidelor si a utilizarii timpului pe serverul ICCF. Renuntarea la optiunea de a primi toate mutarile si prin email, nu va anula responsabilitatea jucatorului pentru asigurarea desfasurarii normale a partidelor.

3  Lipsa raspunsului

a.   Sistemul serverului ICCF va genera automat un mesaj de aducere aminte atunci cand un jucator nu raspunde dupa 14 zile si un al doilea mesaj dupa 28 de zile. Un ultim mesaj de aducere aminte va fi generat dupa 35 de zile de tacere a jucatorului.

 b.  Cand un jucator nu a trimis un raspuns in mai mult 40 de zile, partida va fi considerata pierduta de catre arbitru, cu exceptia cazului in care jucatorul nu a informat arbitrul de o situatie speciala, obtinand acordul acestuia pentru o intarziere.

     c.    Pe echipe: Cand un jucator nu a trimis un raspuns in mai mult 40 de zile, partida va fi considerata pierduta de catre arbitru, cu exceptia cazului in care capitanul de echipa nu a informat arbitrul de o situatie speciala, obtinand acordul acestuia pentru o intarziere.

 

4  Variante conditionate

 

a.   Mutarile conditionate nu sunt permise in partide jucate pe serverul ICCF.

 

 

5  Inregistrari si rapoarte

 1. Toate transmisiile privind o partida si o inregistrare a tuturor mutarilor si datelor de transmisie va fi pastrata de sistemul serverului ICCF pana la terminarea turneului si vor fi puse la dispozitia arbitrului, la cerere.
 2. Ca o masura suplimentara de protectie, jucatorul va trebui sa pastreze o inregistrare a mutarilor si a timpului de gandire consumat de ambii jucatori pana la terminarea partidei, de exemplu o copie a ultimului mesaj de informare trimis de sistem (asa cum este descris la 2b), si va trebui sa trimita aceasta inregistrare, la cerere, arbitrului.
 3. Daca un jucator nu raspunde la solicitarile arbitrului, el poate fi exclus din turneu.
 4.  Schimbarile adresei permanente si a adresei de email trebuie sa fie facute de jucator prin setarile personale din cadrul sistemului.

Pe echipe: Aceste adrese vor fi dezvaluite doar supervizorului turneului, capitanului de echipa si arbitrului.

 1. Arbitrul trebuie sa fie informat imediat de orice neintelegere aparuta intre competitori pe durata unei partide.

  Pe echipe: Prin capitanul de echipa, arbitrul trebuie sa fie informat imediat de orice neintelegere aparuta intre competitori pe durata unei partide.
 2. Arbitrul si toti adversarii trebuie sa fie informati imediat daca apare o defectiune grava hardware sau software a calculatorului unui jucator.

Pe echipe: Prin capitanul de echipa, arbitrul si toti adversarii trebuie sa fie informati imediat daca apare o defectiune grava hardware sau software a calculatorului unui jucator.

6  Timpul de joc si penalitati

 1. Fiecare jucator are la dispozitie 60 de zile pentru fiecare 10 mutari, cu exceptia situatiilor in care organizatorii turneului anunta explicit altceva.
 2. Timpul economisit se va reporta.
 3. Timpul de joc va fi calculat in mod normal in zile (perioade de 24 de ore). Un jucator va avea la dispozitie 24 de ore pentru a raspunde la o mutare, inainte ca o zi de gandire sa-i fie inregistrata de sistemul serverului ICCF, iar toate zilele urmatoare vor fi calculate in mod similar. Fractiunile de zi (perioade sub 24 de ore) nu vor fi luate in considerare la calcul timpului total consumat.
 4. Timpul de referinta al serverului ICCF va fi ora GMT sau alt timp central definit de locatia serverului.
 5. Un jucator care depaseste timpul de gandire pierde partida.

7  Concedii

 1. Un jucator poate solicita un total de 30 de zile de concediu pe durata unui an calendaristic.
 2. Jucatorii care intentioneaza sa ia un asemenea concediu trebuie sa informeze in avans sistemul serverului ICCF, utilizand facilitatile puse la dispozitie de acesta. Nu este posibil ca jucatorii sa trimita mutari pe perioada concediului anuntat.
 3. In  plus, arbitrul poate acorda unui jucator pana la 30 de zile pe an de concediu suplimentar, care, in situatii exceptionale pot acordate si/sau prelungite retroactiv. Solicitariile pentru concedii speciale se trimit arbitrului.

8  Retrageri

 1. In cazul decesului unui jucator toate partidele sale vor fi adjudecate. Daca jucatorul decedat nu a terminat nici o partida, partidele sale vor fi anulate.
 2. In cazul unei retrageri arbitrul trebuie sa decida in conformitate cu articolul 6.3 din “ICCF Tournament Rules”

     a.     Pe echipe: In cazul unei retrageri sau a unui deces, arbitrul va solicita capitanului de echipa sa opereze o inlocuire in termen de doua luni.

     b.    Pe echipe: Jucatorului de rezerva I se poate acorda o penalizare de timp. El va incepe partidele la o data stabilita de arbitru.

 

     c.    Pe echipe: Daca nici un jucator de rezerva nu este disponibil, arbitrul va decide in conformitate cu articolul 6.3 din “ICCF Tournament Rules”

 

    d.     Pe echipe: O echipa poate inlocui cel mult 50% din jucatorii sai in caz de retrageri, si poate face doar o inlocuire la o masa, dar nu exista o limita pentru cazurile de deces..

 

9  Adjudecari

 1. Daca rezultatul unei partide nu a fost decis pana la data de incheiere a turneului, ambii jucatori trebuie sa trimita arbitrului in termen de 30 de zile o solicitare a victoriei sau remizei, care trebuie sa fie bazata pe analize.
 2. Pe echipe:  Daca rezultatul unei partide nu a fost decis pana la data de incheiere a turneului, ambii jucatori trebuie sa trimita arbitrului in termen de 30 de zile, prin intermediul capitanului de echipa, o solicitare a victoriei sau remizei, care trebuie sa fie bazata pe analize.
 3. Jucatorii care nu trimit analize pierd dreptul de a face apel.
 4. Arbitrul trebuie sa transmita decizia adjudecatorului ambilor jucatori, indicand daca aceasta este sau nu subiectul unui apel.
 5. Pe echipe: Arbitrul trebuie sa transmita decizia adjudecatorului ambilor capitani de echipa, indicand daca aceasta este sau nu subiectul unui apel. .
 6. Orice apel impotriva deciziei adjudecatorului trebuie trimis arbitrului prin email, in termen de 14 zile de la primirea deciziei.
 7. Pe echipe: Orice apel impotriva deciziei adjudecatorului trebuie trimis arbitrului prin email, prin intermediul capitanului de echipa, in termen de 14 zile de la primirea deciziei.
 8. Arbitrul trebuie sa obtina o decizie de la un alt adjudecator si sa trimita ambilor jucatori decizia acestuia. Aceasta decizie este finala si nici un alt apel nu mai este acceptat de la vreunul din jucatori.
 9. Pe echipe: Arbitrul trebuie sa obtina o decizie de la un alt adjudecator si sa trimita ambilor capitani de echipa decizia acestuia. Aceasta decizie este finala si nici un alt apel nu mai este acceptat de la vreunul din jucatori..
 10. Pentru apel, jucatorii pot trimite analize suplimentare.

10  Decizii si apeluri

 1. Arbitrul turneului poate sa acorde penalizari sau sa descalifice un jucator care incalca aceste reguli.
 2. Orice chestiune care nu se regaseste in aceste reguli trebuie sa fie deicsa de arbitru in conformitate cu principiile din  “ICCF Statutes and Rules”, “Code of Conduct Guidelines” sau “FIDE Laws of Chess”, acolo unde acestea sunt aplicabile.

In caz de defectiune a sistemului serverului, arbitrul va decide cum vor fi ajustati timpii de gandire.

 1. Un jucator poate apela in termen de 14 zile o decizie a arbitrului la presedintele uneia din comisiile ICCF (utilizand facilitatile oferite de serverul ICCF) , decizia acestei comisii fiind finala.
 2. Pe echipe: Un jucator poate apela in termen de 14 zile, prin intermediul capitanului de echipa, o decizie a arbitrului la presedintele uneia din comisiile ICCF (utilizand facilitatile oferite de serverul ICCF) , decizia acestei comisii fiind finala.

 

Aceste reguli au fost aprobate la Congresul ICCF de la Mumbai, 2004.