Logo F.R.Sah    
 
Pagina principală Interviul lunii August 2008
 
Interviul lunii    Foto Album foto MM Corina-Isabela  Peptan
Interviu cu Marea Maestră Corina-Isabela Peptan
Cu două decenii în urmă, ai erupt în lumea șahului prin victoria de la C.M. juniori Timișoara, cat.10 ani. Care au fost premisele acelui succes memorabil ?
Pasiune, muncă, dăruire și încredere. Iubirea pentru sport mi-a fost insuflată de tatăl meu. Am avut noroc cu domnul Cornel Pașcalău, care mi-a fost antrenor în formarea mea ca șahistă. Petreceam împreună mult timp în fața tablei de șah.
Talentul meu, împreună cu implicarea dânsului în tot ce ținea de dezvoltarea mea ca șahistă, au condus spre acest important titlu mondial la copii 10 ani. A însemnat enorm, pentru că a fost posibilă mutarea mea în Timișoara cu familia și legitimarea la un club de tradiție: Electromotor Timișoara. M-a ajutat foarte mult în drumul spre performanța șahistă.
 
Cum s-a manifestat popularitatea pe care ți-a adus-o victoria de la Mondialul timișorean ?
La întoarcerea acasă în localitatea Bumbești-Jiu (jud. Gorj), am fost așteptată la gară de o mulțime de oameni. A fost impresionant pentru mine, care aveam doar 10 ani. Acel rezultat mi-a dat multă încredere și a fost piatra de temelie pentru următoarele 3 titluri mondiale de junioare (la 12 ani, la 14 ani și la 18 ani) și numeroase medalii mondiale și europene la toate categoriile de vârstă până la 20 ani.
 
În 1990 ai recucerit titlul mondial de juniori la Fond du Lac (SUA), apoi ți l-ai apărat la Varșovia. Cum a fost în comparație cu Timișoara ?
A fost greu în 1991 la Varșovia, pentru că începeau să apară rusoaice. Rușii trimiteau jucători la categorii mai mari.
 
Anul acesta ai devenit la Cluj-Napoca recordmana titlurilor naționale la șah (practic), serie începută în 1991 prin barajul câștigat în fața Luminiței Radu-Cosma. A fost cel mai dificil succes al tău la naționale ?
Nu. Cel mai greu a fost la o finală națională la București în anul 1994, unde erau Dana Nuțu, Luminița Cosma, Szidonia Vajda etc.
In acel an era Olimpiada la Moscova. Eu am jucat pe masa 3, iar Dana Nuțu a fost rezervă.
 
Ai participat la șapte Olimpiade, începând cu 1992 (mai puțin anul 2000), obținând de două ori locul 2 în clasamentul pe mese. De care dintre aceste Olimpiade ai fost cel mai mulțumită din punctul de vedere al jocului tău ? La care dintre ele consideri că echipa s-a remarcat printr-o coeziune deosebită ?
Am lipsit la Istanbul în anul 2000 din motive de oboseală. Olimpiada e foarte solicitantă. La Moscova și Calvia (2004) am punctat foarte bine.
Cea mai reușită coeziune a fost la Moscova, unde am și ieșit pe locul 3-4 la egalitate cu echipa Chinei.
 
După un parcurs deosebit, participarea ta la Olimpiada de la Torino 2006 s-a încheiat cu o partidă pierdută dramatic în fața polonezei Radziewich (făcând abstracție de partida  din ultima rundă cu o mai puțin relevantă adversară din Iran). Cum îți revii după o astfel de înfrângere ?
E greu când ratez poziții tehnic câștigate. Incerc să aflu unde am greșit și să merg mai departe. Mereu am de învățat, iar în asta constă și frumusețea șahului.
 
În 1998 ai câștigat la Wuppertal, cu AEM Luxten Timișoara, Cupa Campionilor Europeni, una dintre numeroasele performanțe realizate sub culorile acestui club. Care este liantul lăuntric ce te leagă de el ?
Am lipsit o perioadă de timp de la ei, dar m-am întors acum doi ani. E o echipă care știe să facă performanță,având și un antrenor foarte bun: domnul Mihail Ghindă. Dânsul mă ajută în pregătire și pot spune că am învățat multe. Acest club a rezistat în timp datorită pasiunii pentru acest sport a domnului Sergiu Grunberg.
 
În anul 2000, la New Delhi, ai ajuns între primele opt jucătoare ale lumii. Cum ai reușit acest rezultat și ce te-a despărțit de unul și mai strălucitor ?
A fost un rezultat surprinzător și pentru mine, mai ales că nu aveam cu mine antrenor și un laptop. In acel an am jucat extrem de puțin.
 
La începutul anului 2003 ai avut un rating formidabil de 2485. Când consideri că vei putea reveni spre o asemenea cifră ?
Da, într-adevăr am fost nr.8 în lume la Elo. Mă străduiesc să revin.
 
S-a glosat mult pe marginea conceptului de antrenor, dar mai puțin a celui de mentor. Cum crezi că se integrează această noțiune în șahul românesc (în general) și în cariera ta (în special) ?
Cred că cei care au reușit să fie și mentori au scos jucători extraordinari ! Sunt puțini mentori în lume. Eu încerc să iau ce-i mai bun de la fiecare. Cred că de la fiecare om putem învăța ceva.
 
Joci la mai multe echipe din campionate străine. La care dintre ele te simți cel mai bine ?
Momentan nu joc la o echipă în afară. Am jucat mulți ani în liga sârbească și m-am simțit foarte bine. Imi place în Serbia. E o atmosferă prietenească și deschisă șahului.
 
Ai întâlnit pe majoritatea jucătoarelor de top din lume. Pe care le apreciezi cel mai mult din punct de vedere uman ?
Greu de spus. Pe majoritatea le cunosc ca jucătoare. Mi-au lăsat o impresie plăcută Nana Ioseliani, Maia Ciburdanidze și Pia Cramling.
 
Recent ai câștigat la Brăila Memorialul Maria Albuleț. Îți convin mai mult turneele închise decât openurile ?

Da, prefer turneele închise. Din păcate,nu sunt prea multe.
 
Deși tânără, ești una dintre cele mai experimentate jucătoare din echipa națională a României. Cum te gândești să transmiți mai noilor venite procentul acumulărilor tale ?

Fiecare om are drumul lui. Le doresc să-și urmeze propriul drum, pentru că atunci te simți natural și original, dar mai ales confortabil în propria persoană.
 
Te-ai adaptat bine formelor de șah mai nou oficializate (rapid și blitz). În ce măsură crezi că ele sunt relevante pentru raportul de forțe între jucătorii de vârf ?

Blitzul nu-mi prea place, dar rapidul e ok. Mă face să joc mai repede, mutările sunt mai spontane
 
Ce preocupări extrașahiste ai ?

Cititul, filmele, plimbările.
 
Care sunt locurile lumii ce corespund optim profilului tău sufletesc ?

Spania, Brazilia (unde am câștigat titlul mondial de junioare 18 ani în 1995), Serbia. Insă cel mai mult România !
 
Consideri că frumusețea și liniștea șahului au forța de a salva această lume din ce în ce mai lipsită de repere ?

Contribuie și șahul, e o parte din întreg.
 
Interviu realizat de Dinu-Ioan Nicula, august 2008
© Federația Română de Șah

Precizăm că opiniile exprimate aparțin în totalitate celor intervievați și nu reprezintă la modul implicit punctul de vedere oficial al F. R. Șah.
 
 
  Rezoluție minimă recomandată 1024x768
IEIE 7 Firefox 3

 
 
 

Data lansării: 15 mai 2006